Kategoria Cheat meal , Co jeść

Zrób to sam/a czyli domowa wege CHAŁKA atakuje

Zrób to sam/a czyli domowa wege CHAŁKA atakuje

Czasami warto sobie pozwolić na jedzeniowe szaleństwo. Zazwyczaj białej mąki w swojej diecie unikam, głównie stawiam na tą pełnoziarnistą, bogatą w błonnik, witaminy i minerały. I to jest moja ulubiona codzienność. Jedak są chwile gdy wege chałka pojawia się na horyzoncie i wtedy nic mnie nie powstrzyma i jem białą bułę bez wyrzutów sumienia. Kto chętny na nie do końca zdrowe wypieki domowe?

Przygotuj (na 3 chałki):

  • 400 ml ciepłej wody
  • 100 g (8-9 łyżek) cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 g (12-13 łyżek) oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Drożdże rozkrusz i rozpuść w 150ml (pół szklanki) ciepłej wody, dodaj 1 łyżkę cukru, odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować. W międzyczasie przesiej mąkę przez sitko, formując stożek. Wydrąż w mące wgłębienie, wej pracujące drożdże, dodaj  olej, pozostały cukier  i szczyptę soli, zacznij wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche, dodawaj stopniowo wodę. Ciasto powinno przyjąć plastyczną formę, nie przylegającą do rąk. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe, spokojne miejsce na ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości.

To czas, aby nagrzać piekarnik do 185 stopni. Energicznie wbij pięść w wyrośnięte ciasto, zarabiaj 1-2 minuty i podziel ciasto. Z podanej ilości wyjdą co najmniej 3 chałki. Zapleć chałki wg wybranego splotu (w internecie znajdziecie tipy jak zapleść chałkę, a jak chcecie zobaczyć na żywo jak stworzyć idealną wegańską chałkę to zapraszam na wyjazd z Ciało i Zdrowo) i odstaw do wyrośnięcia (ok. 20 min.).

Jeżeli chcesz by Twoja wege chałka miała błyszczącą skórkę, będziesz potrzebować dodatkowo:

  • 1 łyżka syropu z daktyli,
  • 2-3 łyżki mleka roślinnego,
  • dowolną posypkę (mak, sezam, zatar, czarnuszkę)

Mleko roztrzep dokładnie z syropem i pędzlem rozprowadź na chałkach, najlepiej pierwszy raz od razu po zapleceniu, a drugi po wyrośnięciu chałek i posyp, np. makiem. Chałki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30-40 minut.

Przepis pochodzi z bloga mecyje.home.blog który współtworzy m.in Sabina Francuz
Zdjęcia: Magda Siarkowska

Zobacz również jak wypiekaliśmy wege chałki i bawiliśmy się na poprzednim wyjeździe Ciało i Zdrowo tutaj

Zostaw komentarz