Kategoria Cheat meal , Co jeść

Tantanmen Ramen po wegańsku w waszym domu!

Tantanmen Ramen po wegańsku w waszym domu!

Podejrzewam, że nie wiele jest już osób które nie próbowały fenomenalnego japońskiego dania jakim jest Ramen. To stosunkowo proste danie składa się najczęściej z bulionu, makaronu i dodatków zwanych toppingiem ( nadzieniem ). Dziś przedstawię wam przepis na Tantanmen Ramen po wegańsku.

Dziś w ramach tak zwanego cheat mealu, spróbuje przekonać was, że przygotowanie tego dania wcale nie jest trudne!

Ramen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz i serwujący go lokal wymyśla własną recepturę. Dziś postaram się przygotować jeden z nich – Tantanmen. Klasyczna receptura tego dania sięga do najbardziej typowych chińskich składników. Najczęściej w jego toppingu znajduje się mielona wieprzowina i fermentowana pasta z fasoli i chilli zmieszane razem z pastą sezamową. Mieszanka tych wszystkich składników daje nam smak umami, który można również osiągnąć przygotowując Tantanmen Ramen po wegańsku! Do przygotowania tego dania potrzeba sporo dodatków, podzieliłem więc to na kilka przepisów w jednym miejscu 😉


Co będziemy potrzebować?

Składniki na 4 porcje:

  • 2 litry bulionu
  • 8 łyżek stołowych Japońskiej pasty sezamowej (neri goma) lub tachiny
  • 4 łyżki stołowe oleju chilli
  • mielone chrupiące tofu
  • 4 porcje makaronu ramen ( za jakiś czas postaram się przygotować cały przepis na przygotowanie domowego makaronu ramen, póki co polecam zakupić gotową wersję w sklepach z kuchnią azjatycką np. kuchnie świata )
  • kapusta Pak choi
  • kiełki fasoli mung
  • 4 cebulki ze szczypiorkiem
  • 4 łyżki uprażonego sezamu

Bulion – czyli podstawa naszego dania!

Składniki na około 2 litry bulionu to:

  • 12 suszonych grzybków shiitake ( około 20 g )
  • 300 gram świeżych grzybów shiitake
  • 3 plastry wodorostów Kombu
  • 2 cebulki dymki
  • kawałek imbiru o długości 10 cm, obrany i pokrojony w plasterki
  • 2,5 litra wody
  • 150 ml sosu sojowego
  • sól

Przygotowanie:

  1. Umieść grzyby, wodorosty, cebulki, imbir i wodę w dużym garnku i zagotuj. Duś przez 30 minut na mniejszym ogniu.
  2. Wyłącz płomień i pozwól wywarowi się zaparzyć. Bulion musi tak pozostać na minimum 3 godziny!
  3. Po upływie tego czasu odcedź, dodaj sos sojowy i dopraw solą do smaku.

Chrupiące mielone tofu

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 200 gram tofu
  • 2 cebulki dymki, drobno pokrojone
  • 1,5 łyżki drobno posiekanego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyzki fermentowanej pasty z fasoli i chilli ( tobanjan )
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej.
  2. Mielimy tofu (w przypadku kiedy nie mamy maszynki do mielenia kruszymy widelcem) i smażymy na patelni razem z dymką, czosnkiem i imbirem.
  3. Kiedy całość się podsmaży, a woda z tofu odparuje dodajemy resztę składników i zostawiamy na ogniu do czasu, aż całość będzie ładnie zarumieniona.

Olej chilli

Składniki na około 250 ml to:

  • 200 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki Koreańskich płatków chilli (gochugaru)
  • 1,5 łyżeczki posiekanych papryczek chilli
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. W rondlu podgrzewamy wszystkie składniki, nie zagotowujemy.
  2. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na około godzinę do przestudzenia.
  3. Całość blendujemy i przelewamy do słoiczka, w którym możemy przechowywać olej w lodówce przez pół roku.

Pora podawać!

  1. Zagotowujemy bulion i zostawiamy go na małym ogniu.
  2. W dużym garnku gotujemy posoloną wodę na makaron.
  3. Blanszujemy w nim Pak Choy i kiełki fasoli. Wrzucamy je dosłownie na krótką chwilę, po czym przekładamy do naczynia z zimną wodą. Zależy nam na tym, aby warzywa były chrupkie
  4. Miski na ramen zalewamy zagotowaną wodą w czajniku, podgrzeje nam ona naczynia do momentu podania zupy. Wylewamy wodę w momencie kiedy mamy już gotowe wszystkie składniki.
  5. W każdej z podgrzanych misek mieszamy 2 łyżki pasty sezamowej i łyżkę oleju chilli. Dolewamy rozgrzany bulion i całość mieszamy.
  6. Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu, lub w przypadku świeżego makaronu ramen 45 sekund w gotującej się wodzie. Po czym przekładamy do misek z bulionem.
  7. Dodajemy składniki: mielone tofu, pak choi, kiełki, szczypiorek.
  8. Całość posypujemy prażonym sezamem.

I to wszystko, tak właśnie prezentuje się przepis na Tantanmen Ramen po wegańsku 🙂

Tantanmen Ramen po wegańsku
Vegan Tantanmen Ramen
Tantanmen Ramen po wegańsku
Vegan Tantanmen Ramen

Zostaw komentarz