Kategoria Co jeść

Wegańskie boczniaki po azjatycku w paście Miso z tofu

Wegańskie boczniaki po azjatycku w paście Miso z tofu

W mojej kuchni do niedawna boczniaki były jednym z bardziej niedocenianych składników. Jednak w miarę upływu czasu i poznaniu fantastycznego smaku pasty Miso, udało mi się skomponować wyjątkowo dobre danie – wegańskie boczniaki po azjatycku, które polecam zarówno na obiad jak i kolację 🙂

Co potrzebujemy?

  • 250 g umytych i osuszonych boczniaków
  • 250 g tofu ( zwykłe lub wędzone )
  • 4 ząbki czosnku
  • 4-5 szalotek
  • 1/2 limonki
  • gówka kapusty Pok Choy lub jeśli mamy ochotę możemy ją zastąpić jarmużem
  • 1 łyżeczka pasty chilli ( sprawdź tutaj )
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki pasty miso jasnej ( sprawdź tutaj )
  • 1 łyżka Mirin ( japońskie wino do gotowania sprawdź tutaj )
  • pieprz biały do smaku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szklanka wody
  • sezam

Przygotowanie

  1. Boczniaki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy je następnie w paseczki.
  2. W woku lub wysokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy pokrojone boczniaki. Obsmażamy z obu stron, aż delikatnie się zarumienią i woda którą mają w środku odparuje. W tym czasie kroimy tofu w kostkę, szalotkę kroimy na pół talarki, a czosnek w plasterki.
  3. Kiedy mamy już podsmażone boczniaki, zdejmujemy je z patelni i dolewamy na patelnie 1 łyżkę oleju. Wrzucamy na rozgrzany olej tofu i obsmażamy na złoty kolor.
  4. Jeśli tofu jest już obsmażone, dorzucamy pokrojoną szalotkę i czosnek. Delikatnie mieszamy całość uważając żeby tofu nam się nie rozpadło.
  5. Kroimy Pok Choy w kostkę i grubszą białą część dorzucamy do tofu, resztę zostawiamy na później. Dorzucamy do tego wcześnie usmażone boczniaki. Całość mieszamy.
  6. W misce mieszamy ze sobą pastę chilli, pastę miso, sos sojowy, Mirin, łyżkę sezamu.
  7. Dodajemy wymieszaną pastę na patelnię, dorzucamy pozostałe liście Pok Choy, i zalewamy całość szklanką wody.
  8. Mieszamy i doprowadzamy całość do wrzenia. Doprawiamy białym pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.
  9. Gotowe!

Podanie

Danie to najlepiej komponuje się z ryżem, ale można je również podać z makaronem azjatyckim udon czy soba. Decyzja z czym podać to danie zależy od was 🙂 Na sam koniec posypujemy wszystko sezamem i świeżymi liśćmi kolendry i mamy rewelacyjne wegańskie boczniaki po azjatycku!

Smacznego!

Zostaw komentarz