Kategoria Co jeść

Zupa z kimchi

Zupa z kimchi

Dziś na celowniku pojawia się danie z dalekiej Azji a dokładniej z krainy gdzie podstawą każdego posiłku jest kimchi! Mowa o bardzo prostym i szybkim przepisie, najpopularniejszej zupy w każdym koreańskim domu – doenjan kimchi jjigae (wym. kimczi czige) – zupa na bazie kapusty kimchi.

W podstawowym przepisie, zupę tą przygotowuje się oczywiście na boczku, my jednak dzisiaj przekręcimy odrobinę ten przepis i przygotujemy jego wegańską wersję z kapustą Pak choi i pastą doenjang. Zatem do dzieła!

Co potrzebujemy?

  • 1 łyżeczka płatków chilli Gochugaru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki pasty doenjang
  • 300 – 400 gramów pokrojonego kimchi
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 pęczka cebuli dymki
  • 200 gram tofu wędzonego
  • 1 główka kapusty Pak choi
  • 2 szklanki wody
  • 2 grzybki shitake ( opcjonalnie )
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka czarnego świeżo zmielonego pieprzu
  • sezam
  • ugotowany ryż do sushi

Przygotowanie

  1. Tofu pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm.
  2. Pokrój cebulę w piórka, grzybki shitake zalej wrzątkiem i po 5 minutach pokrój w paseczki, cebulę dymkę posiekaj na ukos, kapustę Pak choi pokrój na kawałki wielkości 2 cm.
  3. W miseczce wymieszaj ze sobą płatki chilli z sosem sojowym, pastą doenjang, posiekanym czosnkiem i szczyptą pieprzu.
  4. W garnku rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż pokrojone kimchi
  5. Dorzuć do garnka cebulę, grzybki shitake i kapustę Pak choi, podsmaż całość
  6. Dodaj pastę, wodę i całość delikatnie wymieszaj.
  7. Ułóż na górze tofu. Zagotuj.
  8. Przed podaniem udekoruj posiekaną dymką i prażonym na suchej patelni sezamem. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Smacznego!

Zdj: Szymon Rajca
Zdj: Szymon Rajca

Zostaw komentarz