Dziś na celowniku pojawia się danie z dalekiej Azji a dokładniej z krainy gdzie podstawą każdego posiłku jest kimchi! Mowa o bardzo prostym i szybkim przepisie, najpopularniejszej zupy w każdym koreańskim domu – doenjan kimchi jjigae (wym. kimczi czige) – zupa na bazie kapusty kimchi.
W podstawowym przepisie, zupę tą przygotowuje się oczywiście na boczku, my jednak dzisiaj przekręcimy odrobinę ten przepis i przygotujemy jego wegańską wersję z kapustą Pak choi i pastą doenjang. Zatem do dzieła!
Co potrzebujemy?
- 1 łyżeczka płatków chilli Gochugaru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki pasty doenjang
- 300 – 400 gramów pokrojonego kimchi
- 1/2 cebuli
- 1/2 pęczka cebuli dymki
- 200 gram tofu wędzonego
- 1 główka kapusty Pak choi
- 2 szklanki wody
- 2 grzybki shitake ( opcjonalnie )
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka czarnego świeżo zmielonego pieprzu
- sezam
- ugotowany ryż do sushi
Przygotowanie
- Tofu pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm.
- Pokrój cebulę w piórka, grzybki shitake zalej wrzątkiem i po 5 minutach pokrój w paseczki, cebulę dymkę posiekaj na ukos, kapustę Pak choi pokrój na kawałki wielkości 2 cm.
- W miseczce wymieszaj ze sobą płatki chilli z sosem sojowym, pastą doenjang, posiekanym czosnkiem i szczyptą pieprzu.
- W garnku rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż pokrojone kimchi
- Dorzuć do garnka cebulę, grzybki shitake i kapustę Pak choi, podsmaż całość
- Dodaj pastę, wodę i całość delikatnie wymieszaj.
- Ułóż na górze tofu. Zagotuj.
- Przed podaniem udekoruj posiekaną dymką i prażonym na suchej patelni sezamem. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Smacznego!

