Kategoria Co jeść

Błyskawiczne ciastka owsiane

Błyskawiczne ciastka owsiane

Ja ciastka zawsze chętnie zjem 😉 Można je zrobić na zapas, zamknąć w dużym słoiku i zabierać po kilka sztuk do jako przekąskę do pracy lub szkoły. Jak zwykle jest to przepis bardzo prosty i myślę, e każdy sobie z nim poradzi.

Przygotuj (składniki (na ok 30 sztuk):

Baza:

  • dojrzałe banany: 4 szt.średniej wielkości;
  • płatki owsiane: 2 szklanki;
  • siemię lniane (zmielone): 2 łyżki;
  • otręby (żytnie, pszenne,owsiane lub inne): 5 łyżek;
  • mleko zwykłe lub roślinne: 1/3 szklanki.
  • dwie łyżki masła orzechowego (nie jest to obowiązkowy składnik)

Dodatki

  • ulubione bakalie:  żurawina i migdały ( na zdjęciu), rodzynki, orzechy (włoskie, laskowe itp.), suszone śliwki, suszone morele, pestki słonecznika itp.
  • dla łasuchów: kawałki gorzkiej czekolady

Zblenduj banany na gładką masę, dodaj siemię lniane, mleko, płatki owsiane i otręby. Wszystko wymieszaj. Następnie dorzuć  żurawinę i posiekane migdały lub inne ulubione bakalie. Pozostaw mieszaninę na 5 min. Uformuj ciastka i piecz do zarumienienia w temperaturze 180 st. C.
Ps. W wersji ekspresowej wykładam masę na ciastka na blachę i równomiernie rozsmarowuję na blaszce do pieczenia. Masę piekę w całości i dopiero upieczoną masę kroję w ulubione kształty.

Smacznego!

Zostaw komentarz