Kategoria Co jeść

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Tu nic nie może się nie udać. Prosty, łatwy w wykonaniu no i naprawdę jest pyszny. Taki chlebek jest idealny na śniadanie, deser czy przekąskę w pracy. Spróbujcie a nie pożałujecie.

Przygotuj:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ja miałam gryczaną, ale świetnie się sprawdzi się żytnia czy pszenna a nawet zmielone na mąkę płatki owsiane),
  • 3-4 dojrzałe banany rozgniecione widelcem lub zblendowane na gładką masę,
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • 0,5 – 3/4 szklanki mleka roślinnego (do uzyskania gęstej, plastycznej konsystencji),
  • łyżeczka sody i proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • dodatki według uznania, ja dorzuciłam: dużą garść płatków owsianych górskich, sezam i pestki słonecznika (świetnie sprawdzą się też wszystkie orzechy, wiórki kokosowe, a nawet gorzka czekolada 😉
  • przyprawy dla chętnych : cynamon, suszony imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, wanilia (ekstrakt lub laska) .

Do rozgniecionych bananów dodaj mleko i masło orzechowe. Dokładnie wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki (wraz z ulubionymi przyprawami). Ja wybrałam tylko imbir. Połącz suche z mokrymi, wymieszaj wszystko i dodaj do masy ulubione orzechy i pestki czy czekoladę. Masę wyłóż do keksówki i piecz przez ok 45 minut w 180 st.

Zostaw komentarz