Kategoria Co jeść

Upieczona zupa z batata

Upieczona zupa z batata

Upiekłam ostatnio zupę więc postanowiłam, że się pochwalę przepisem. Wyszło naprawdę całkiem smacznie. Przyznała to nawet moja młodsza siostra Kasia co oznacza, że nie jest to jedynie subiektywna ocena Natalki 😉 Bardzo sycąca i aromatyczna, a z ekstra ciecierzycą może stanowić pełnowartościowy samodzielny posiłek.

Przygotuj (porcja dla 3 osób):

  • 2 bataty
  • paprykę czerwoną
  • puszkę z pomidorami
  • przyprawy: chilli, papryka wędzona, cynamon, imbir, kolendra, sól i pieprz

Upiecz batata z papryką (przed upieczeniem wydrąż środek papryki i przekrój ja na połowę) – ok. 30 min w 200 st. Jeżeli skórka na papryce się mocno przyrumieni zdejmij ją dokładnie, żeby nie wpłynęła negatywnie na smak zupy. Po upieczeniu warzyw wrzuć je do garnka, do tego dodaj pomidory z puszki i dużo przypraw: chilli, papryka wędzona, cynamon, imbir (świeżo starty), kolendra i kmin (utarte w moździerzu), sól i pieprz. Wszystko zblenduj i dodaj wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Ps. Do tego upiekłam ciecierzycę w papryce ostrej i wędzonej. Pychota.

Zostaw komentarz