Kategoria Co jeść

Ciecierzyca ze szpinakiem

Ciecierzyca ze szpinakiem

Kilka prostych składników, a danie smakuje naprawdę dobrze. Ten przepis zaproponowała moja siostra Marta, która dość często dokarmia Natalkę. Jak starsza siostra zrobi obiad to zawsze jest pysznie i niezwykle aromatycznie. Musicie tego spróbować.

Przygotuj:

  • szpinak świeży lub mrożony,
  • ciecierzycę z puszki lub samodzielnie ugotowaną,
  • cebulę i czosnek,
  • kmin rzymski, ziarenka kolendry, cynamon, parę goździków, chilli, kurkuma, sól pieprz
  • odrobinę oliwy lub oleju rzepakowego
  • płatki migdałów (nie jest to obowiązkowy dodatek, możesz też dodać inne orzechy lub pestki).

Na oliwie podsmaż na patelni cebulę i czosnek z przyprawami
(kmin i kolendrę najlepiej rozgnieć w moździerzu, a goździki wyjmij z potrawy przed podaniem) do lekkiego zarumienienia. Następnie
dodaj szpinak i duś wszystko 2-3 minuty. Na koniec dorzuć ciecierzycę i duś całość jeszcze przez kilka minut. Przed podaniem posyp danie płatkami migdałowymi lub innymi ulubionymi orzechami lub pestkami. GOTOWE.
Ps. Polecam do tego ryż brązowy.

Na ZDROWIE 😉

Zostaw komentarz