Na słodko z ciecierzycy? Czemu nie. Świat należy do odważnych.
Przygotuj:
- ciecierzycę (z puszki lub wcześniej samodzielnie ugotowaną) – 2 szklanki
- masło orzechowe (tylko takie 100% orzechów w orzechach) – 3/4 szklanki
- dojrzałe banany zamiast cukru – 3-4 sztuki
- tabliczkę gorzkiej czekolady (ok.70% kakaa)
- sodę + proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- szczyptę soli.
Zblenduj na gładką masę ciecierzycę (tę z puszki przepłucz dokładnie wodą), banany i masło orzechowe, Do masy dodaj sodę i sól i dokładnie wymieszaj. Czekoladę pokrój na małe kawałki i dodaj do gotowej masy. Uformuj cisteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach ok. 15-20 minut.